Søg 
Avanceret søgning...

Search Works

Per Nørgård : Cantica Concertante


Forlag Edition Wilhelm Hansen Copenhagen
Kategori
Solist og stort ensemble (7 instrumenter eller flere)
År 2012
Varighed
14
Solo Instrument(s) vc
Instrumenter
1111/1110/perc/hp.pf/str (1.1.1.1.1)
Materialetype Leje  

Køb fra 
Partitur WH31530

Programnote

CANTICA CONCERTANTE for cello og sinfonietta (1977/2012).

Da jeg i 1975 havde afsluttet min (i 1973 påbegyndte) ”3. symfoni”, skrev jeg tre enkle melodier til to tekster af Ole Sarvig: ”Året” og ”Korsalme. Disse tre melodier var udsprunget af samme grundlag som andensatsen af symfonien, og kunne indbyrdes harmoniseres i flere forskellige samtidige, tempi, som en art proportions-kanons. Derfor inspirerede de mig til adskillige kor- og instrumentalværker igennem de følgende tiår: ”Frostsalme”, ”Vinterkantate”, tuba-oktetten ”Nu dækker sne den hele jord”, ”Cantica” (m.fl.)..
”Cantica”, der betyder ´sang´, er skrevet (til musikerne Hans Erik Deckert og Kjeld Hansen) som en art instrumental lillebror til de store, tæt polyfone korværker.
Ligesom de i korværkerne anvendte vokale melodier – i alt fire – konstant optræder i afvekslende, indbyrdes tempoforhold, lader også cello- og klaverstemmerne i ”Cantica” snart den ene, snart den anden melodi indvæve på nye måder i det samlede musikalske satsbillede. Da melodierne er enkle, diatoniske og med regelmæssige taktslag bliver klangbilledet harmonisk og traditionsbundet. Det er imidlertid komponistens intention med dette - tilsyneladende letfattelige udtryk – at frigøre opmærksomheden til fordybelse i musikkens mange interne, proportionale udviklinger. For ligesom i korværkerne er den egentlige, musikalske beretning at finde ”mellem linjerne”: I myriaderne af rytme- og tempoforbindelser forekommer fx ”det gyldne snit” hyppigt – som i naturen (forholdet er tilnærmelsesvist udtrykt i Fibonacci-talfølgen
2:3:5:8:13 osv.). Blandt de oplevelser som dette kan give er – måske – de musikalske pointer at søge (?).
Versionen for cello og sinfonietta fra 2012 er arrangeret af Steve Ferre.
Per Nørgård


Din e-mailadresse

Tilmeld dig vores GRATIS nyhedsbrev og få sidste nyt om udgivelser og værker.

* Fornavn
 
* Efternavn
 
* Din e-mailadresse