Søg 
Avanceret søgning...

Search Works

Per Nørgård : Grooving


Forlag Wilhelm Hansen
Kategori
Solo tangentinstrument
Varighed 14
Instrumenter
pf
Materialetype Salg (Musicroom/Music Dispatch)  
Diskografi
Here...

Køb fra 
Partitur WH28871

Programnote

GROOVING (1968/2009)) For klaver.

Grooving betyder, ordret, ”gravende” (i en rille – sammenlign med ordet ”Microgroove”, mikroriller, for LP-vinylpladens ”rille”). Udtrykket er samtidigt knyttet til ”Hippie-tidens” yndlingsudtryk for en meditativ, kontemplativ tilstand (”Groovy”), en art ”indadvendt ekstase” - på basis af ofte enkle, hverdagsagtige materialer og motiver.
I ”Grooving” er udgangspunktet et lille, legende motiv af 4 opadgående toner (med en slags ´ekko-af-ekkoet´ via klaverpedalen), og en langsom udfoldelse udfra en kort, to-delt strofe (indenfor et toneomfang på én oktav), der gradvis omfatter hele klaverets 5 oktavregistre. Som en kontrast til denne minimalistiske konception indtræder et improvisations-præget mellemspil.
Fra det enkle motivgitter i én oktav, er musiken foldet så fuldt ud, som den nu kan - som en vækst hvor planten sætter skud, vokser ud…
”Grooving” er, noterede jeg i 1968, “written for Mrs. Elisabeth Klein and dedicated to My self (i betydningen ´mit indre jeg´).
Værkets varighed varierer mellem 10 og 13 minutter.
Per Nørgård (2012)

Værkinformation:
I forbindelse med en lettere revision af klaverværkerne Grooving og Turn i 2009, foreslås, som en ekstra mulighed, en samlet opførelse af de to klaverværker, med rækkefølgen Grooving og (attacca) Turn.


Din e-mailadresse

Tilmeld dig vores GRATIS nyhedsbrev og få sidste nyt om udgivelser og værker.

* Fornavn
 
* Efternavn
 
* Din e-mailadresse